Norge slo Malta, men veien til EM ble likevel ikke mye enklere

October 28, 2015 Posted in Nyheter, Oddstips by No Comments

pinnaclesports

53 lag kjempet om 23 EM-plasser. Nå er 11 fordelt, og 20 nasjoner skal gjøre opp om de 12 gjenstående plassene. Av de 20 lagene er det sju som bare kan komme til EM via playoff, slik at 13 håper på en direkteplass. Island, Tsjekkia, Belgia, Wales, Spania, England, Sveits, Nord-Irland, Østerrike, Italia og Portugal er kvalifiserte.

Norge gjorde jobben mot Malta, men Italia og Kroatia gjorde det samme. Fordelen Norge har er at Italia allerede er kvalifiserte, men det blir trolig tredjeplass for Høgmos elever. En del annet gikk IKKE Norges vei i kampene som nå er spilt i gruppene. Skottene ble slått ut og Israel ser ikke ut til å bli treer. Det er to lag Norge ville vært foran på rankingen ved seedingen i playoff. Nå ser det ut til at Norge IKKE kan bli seedet og kan møte lag som Ukraina og Bosnia-Hercegovina i playoff.

Den beste gruppetreeren går direkte til EM, mens de åtte øvrige skal spille Playoff. Norge vil med uavgjort borte mot Italia komme opp i 20 poeng. Kroatia vil med seier borte over Malta også få 20 poeng, og vil i så fall ta andreplassen. Norge vil få som eventuell treer oppnå 13 eller 14 poeng på treertabellen og det er ikke godt nok. Best av av treerne ligger Ungarn (som kan avansere til andreplass) an med sine 15 poeng på treertabellen, men i gruppe C kan treeren (i så fall Ukraina) få 16 poeng.

Gruppene:

Gr. A. Island og Tsjekkia er begge EM-klare. Tyrkia (15 poeng) og Nederland (13) kjemper om tredjeplassen. Tyrkia har igjen Island hjemme, mens Nederland skal ta i mot Tsjekkia. Tyrkia er sannsynlig treer, og da med 18 poeng, med 12 poeng etter at kampene mot Kasakhstan er trukket i fra. Tyrkia hadde 25,783 rankingpoeng før de to siste kampene.

Gr. B. Belgia og Wales er videre. Bosnia-Hercegovina (14 poeng), Israel (13), Kypros (12) kjemper om tredjeplassen. Kypros tar i mot Bosnia-Hercegovina i siste kamp, mens Israel skal til Belgia. Da er det mest sannsynlig at Bosnia-Hercegovina tar tredjeplassen. De vil ikke kunne få mer enn 11 poeng på treertabellen. Bosnia-Hercegovina hadde 29,017 rankingpoeng før de to siste kampene og vil blir seedet blant de fire beste.

Gr. C. Spania er videre. Slovakia og Ukraina har begge 19 poeng. Slovakia er best innbyrdes. Slovakia har igjen Luxembourg borte, mens Ukraina tar i mot Spania. Ukraina blir altså trolig nr 3. Vinner Ukraina over Spania vil de ha 16 poeng på treertabellen, og da vil de knipe EM-plassen som beste treer. Med uavgjort mot Spania vil de spille playoff. Ukraina hadde 30,886 rankingpoeng før de to siste kampene og vil bli seedet i eventuell playoff.

Gr. D. Her tapte Tyskland for Irland sist og Polen spilte uavgjort mot Skottland. Skottene ble slått ut og før kampene Tyskland – Georgia og Polen – Irland har Tyskland 19 poeng, Polen og Irland 18. Tyskland skal da gå videre. Ender Polen – Irland 0-0 eller 1-1 går Polen videre. Med 2-2, 3-3 også videre blir Irland nr. 2. Treeren i denne gruppen får maksimalt 13 poeng på treertabellen og må spille playoff. Polen hadde 28,509 rankingpoeng før de siste to kampene, Irland 27,262.

Gr. E. England har vunnet gruppen, og Sveits slo følge fredag. Slovenia (13 poeng) og Estland (10) kjemper om tredjeplassen. Slovenia har igjen San Marino borte, så de skal bli treere, med 10 poeng på treertabellen. De hadde 25,206 poeng rankingen før de siste to kampene og vil ikke kunne bli seedet før playoff.

Gr. F. Nord-Irland slo Hellas torsdag og er EM-klare. Romania (17 poeng) og Ungarn (16) kjemper om andreplassen. Finland, Færøyene og Hellas er slått ut. Skulle Romania og Ungarn begge ende på 17 poeng er Ungarn best av de to, men det er sannsynlig at Romania, som skal til Færøyene i siste kamp,  tar andreplassen, mens Ungarn blir nr. 3. Hellas blir nr. 6 i gruppen og det gjør at Ungarn, som eventuell treer får 15 poeng på treertabellen, uansett resultat i Hellas. 

Gr. G. Østerrike er EM-klare. Russland (17 poeng) og Sverige (15) tar de to neste plassene, men Russland har igjen Montenegro hjemme, mens Sverige har igjen Moldova hjemme. Det er altså svært sannsynlig at Russland blir nr. 2 og at Sverige ender i playoff med 3-3-2 og 12 poeng. Sverige hadde 27,758 rankingpoeng før de to siste kampene.

Gr. H. Italia er kvalifisert med 21 poeng. Norge er nr. 2 med 19 poeng før disse møtes i Roma tirsdag. Kroatia har 17 poeng og møter Malta borte i siste kamp. Blir Norge treer vil det bli enten med 13 eller 14 poeng på treertabellen. Før de to siste kampene hadde Norge 26,829 poeng og Norges håp om å bli seedet er avhengig av hvilke øvrige lag som blir treere, men er det svært lite sannsynlig at Norge blir seedet. 

Gr. I. I denne femlagsgruppen er Portugal videre. Danmark endte på 12 poeng etter tapet i Portugal. Her skal ikke resultatet strykes. Albania tapte hjemme for Serbia sist og de må vinne over Armenia borte for å knipe andreplassen. Det er om lag 50/50 om Danmark eller Armenia blir nr. 2. Treeren her får maks 12 poeng og må ut i playoff. Danskene hadde 28,037 rankingpoeng og vil trolig ikke seedet i playoff dersom de blir nr, 3. Albania (23,358 poeng før de siste to kampene) vil heller ikke bli seedet om de blir treer.

Det mest sannsynlig er at disse går til EM: Island, Tsjekkia, Belgia, Wales, Spania, Slovakia, Tyskland, Polen, England, Sveits, Nord-Irland, Romania, Østerrike, Russland, Italia, Kroatia, Portugal, Albania og Ungarn (som beste treer).

Til playoff skal disse (i antatt rangering): Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Sverige, Irland, Danmark, Norge, Tyrkia, Slovenia. Det vil i så fall bety at Norge bør håpe på å trekke Sverige eller Irland i playoff. Hvor stor er sjansen for Norsk EM-deltakelse? Norge går direkte til EM med seier i Italia. Det er det nok rundt 22 % sjanse for (B-odds på 4,20 lørdag kveld).  Norge går også direkte til VM om Kroatia ikke vinner over Malta. Det er det rundt 11 % sjanse for. Da er vi oppe i 33. Det er altså 67 % sjanse for at Norge må ut i playoff. Blir det noe ala lagene over som skal ut i playoff vil det i gjennomsnitt 55/45 for Nei/Ja. 67 multiplisert med 45 er 30, og da skal det være om lag 63 % sjanse for norsk EM-deltakelse.  

Tagged with:

Leave a Comment