Oddsavisen.com
Don't Miss

Møt Fredrik Näsberg – bookmakeren som fant Jesus Kristus

ålesund

 

 

Bookmakeren som fant Jesus Kristus

Fredrik Näsberg har en helt annen historie enn andre bookmakere. Han var en av de aller dyktigste oddssetterne i skandinavia. Men en dag valgte han å trekke seg ut av bransjen. Sett utenifra så det ut som det skjedde over natta, men det lå lang tids tenking bak. I dette intervjuet lar vi Fredrik selv fortelle mer om hva som skjedde når han gikk ut døra hos Betsafe en kald vinterdag i 2009. For de som var tilknyttet Betsafe og miljøet rundt var det veldig rart at nettopp Fredrik gikk ut døra, det føltes nok som en skikkelig høyoddser på noen og enhver. Men iblant vinner jo longshots så her kommer intervjuet.

golf

(Fredrik er fortsatt interesert i sport, men i dag mest som utøver)

Fortell om din bakgrunn som oddsspiller?

Jag började spela när jag var 13 år ca och på den tiden var det enbart Svenska Spel som gällde. Mitt spelintresse grundade sig på mitt stora sportintresse som jag hade sedan barnsben. De första åren spelade jag för små summor och hade då ingen utvecklad spelstrategi. Mina spel placerades uteslutande på favoriterna och baserades mest på den så kallade känslan. 1997-1998 började jag spela online men jag var fortfarande en glad amatör. Centrebet var min favoritbookmaker eftersom de erbjöd spel på division 2 Norrland i den svenska fotbollen. Det som fick mig att ändra spelstrategi och som fick mig att övergå från att vara en förlorande spelare till en vinnande var när min vän introducerade mig för den norska spelsajten Oddsnet.com.

Ja, vi var mange som gikk gradene via Oddsnet.com og mannen som startet den, Vidar Gustad, skapte mye interesse rundt verdispilling med den siden! Kan du fortelle oss litt mer?

På den sajten var det många likasinnade sport- och spelnördar som dryftade allehanda spelobjekt dagligen. Min vän hade för övrigt börjat försörja sig på spel och jag ville så klart lära mig hur han gjorde och hur han tänkte. Han började prata om spelvärde, dvs att den procentuella sannolikheten måste vara högre än det aktuella oddset för att gå med vinst över tid. Ganska snart började jag inse att mina känslobaserade spel på favoriter inte var lönsamma i längden och därför ändrade jag strategi. Jag blev mycket mer seriös och började nischa mig på mindre sporter, exempelvis längdskidåkning och backhoppning, som boookmakers inte hade samma koll på.

Hva er ditt beste minne, eller spill, fra den glade tiden når bookmakerne fikk juling på daglig basis?

Det mest minnesrika spelet från den tiden var nog när William Hill hade 201 i odds på Primoz Peterka i backhoppningspremiären 2002 i Kuusamo. De hade inte noterat att han hade hoppat väldigt bra i träningshoppen inför tävlingen. Man kan väl säga att jag försörjde mig på enbart spelandet mellan 2002 och 2005.

Du har også jobbet i bransjen, du var med i Betsafe helt fra starten. Artikkelforfatteren husker godt når du og en annen svenske kom kjørende fra Østersund til Tromsø på vårt kickoffmøte der. Husker du den tiden godt?

Ja, jag var med från starten i Betsafe. Vi hade vårt första möte i Tromsö våren 2005 där alla riktlinjer drogs upp inför framtiden. Jag kommer ihåg att alla hade en spänd förväntan. Även om vi trodde på idén var det så klart en oro om vi skulle klara det eller om vi var för sent ute. Det norska bolaget Oddsalive hade exempelvis gått i konkurs relativt kort tid innan vår lansering. Med facit i hand blev det en stor succé, i alla fall i ett ekonomiskt perspektiv. Personligen var jag ansvarig för den svenska marknaden. Jag satte i huvudsak odds på de svenska sporterna men arbetade också en del med marknadsföring.

lavold

(Christer Lavold var en av mange fra Betsafe som ble sjokkert når Fredrik sa fra seg en stor karriere innenfor Igaming)

Så skjedde det noe i 2009 kan du fortelle litt om det?

Ja, det stämmer. Jag blev kristen i slutet av februari 2009 och det förändrade mitt liv helt faktiskt. Min far blev kristen 1997 när jag var 20 år och man kan väl säga att det var början på en lång process som sedan blommade ut 2009. Jag växte alltså inte upp i ett kristet hem och jag blev ganska chockad när pappa berättade om sin frälsning. Jag tänkte dock att om det gjorde honom lycklig så är väl det bra men han måste respektera att jag lever ett ”normalt” liv. Nu blev det däremot inte så eftersom han började prata om Jesus och omvändelse varje gång jag träffade honom i stort sett. Det blev faktiskt jobbigt att höra på så jag undvek honom nästan. Det var trots allt, som jag nämnt ovan, en process som började där. Jag såg att pappa förändrades och han var som en ny människa med en helt ny livsglädje. Kan det vara sant trots allt började jag tänka. Ett frö hade såtts i mitt hjärta. Min fientlighet mot kristen tro och kristna hade börjat ändras. När jag gick i skolan tyckte jag exempelvis att mina kristna klasskompisar var klassens töntar så kristna stod inte högt i kurs i mina ögon i mina yngre år.

Og du reiste fra alt, det kan umulig ha vært lett?

I Bibeln står det att det är lättare för en kamel att gå genom ett nålsöga än vad det är för en rik att komma in i Guds rike. Man kan nog säga att det bibelstället passar bra in på mitt liv. I takt med att ”trosfröet” började växa började jag min lyckade karriär inom spelbranschen. Och jag visste i mitt hjärta att spelbranschen inte är någon verksamhet som ligger i linje med Guds vilja och om jag skulle bli kristen och lägga mitt liv i Herrens händer så var jag tvungen att ge upp min livsdröm. För det var verkligen min barndomsdröm jag levde, att försörja mig på mitt sport- och spelintresse. Men trots att jag hade allt jag ville ha i livet saknades något på insidan. Jag hade ingen frid och kände ofta en stor tomhet.

Kan du beskrive tomheten?

Var det här allt? Vad är egentligen meningen med livet? Vad spelar det för roll om jag är miljonär eller tiggare när jag ligger på dödsbädden? Sådana filosofiska frågor grubblade jag på och jag insåg att all världslig möda och jakt på rikedom, ära och berömmelse var ett jagande efter vind (precis som Bibelns Predikaren också konstaterar). Jag insåg att det liv jag levde inte var rätt men jag hade så svårt att släppa allt jag hade byggt upp genom åren. Jag förklarade min situation för min syster, som för övrigt hade blivit kristen några år tidigare, och hon citerade Bibeln där det stod att den som vinner sitt (världsliga) liv ska mista det men den mister sitt liv för Jesu skull ska finna det riktiga livet. Så till slut, en februari kväll i Helsingborg 2009, gav jag upp min kamp mot Gud och bad om syndernas förlåtelse och la mitt liv i Jesu händer. Det beslutet förändrade allt och det kommer jag aldrig att ångra. Efter omvändelsen kändes det helt naturligt att lämna spelbranschen och ett nytt liv tog sin början. Det var mycket annat som också föll bort naturligt ur mitt liv, saker som jag inte längre ville göra.
Hvordan var det å gå fra bookie og proff oddsspiller til kristen omtrent over natten?

Det var så klart en väldigt stor omställning. Jag var tillbaka på ruta noll kan man säga. Först och främst vill jag poäntera att jag inte blev någon perfekt människa ”över natten”. Även om mycket förändrades direkt har det kristna livet varit process där olika saker har fått mogna. I början ville jag exempelvis inte ta något jobb med låg status då jag inte ville framstå som ”misslyckad” i människors ögon. Prestigen och stoltheten fanns alltså kvar i mitt hjärta. Detta ändrades dock med tiden och redan i december 2009 började jag jobba som personlig assistent, vilket inte alls är ett särskilt glamouröst yrke. Arbetet som assistent var en skarp kontrast till mitt tidigare liv. Jag fick möta en människa med den svåra sjukdomen ALS och det ödmjukade mitt hjärta och förändrade min syn på vad som är viktigt i livet. Steget från det självcentrerade bettinglivet till arbetet med döende människa var väldigt stort, men samtidigt väldigt nyttigt för mig.
Mener du sportsbetting er en synd?

Det korta svaret är nej. Det står inget specifikt om spel och sportsbetting i Bibeln. Det står dock att allt är tillåtet men att allt inte är nyttigt och att inget får ta makten över dig. Vidare står det att kärleken till pengar är roten till allt ont. Även om jag var en vinnande spelare kan jag ändå känna att spelet hade makt över mitt liv och att jag drevs av en kärlek till pengarna. Jag vill alltså inte rekommendera spel och dobbel då jag vet vilka baksidor som finns. Jag kommer ihåg flera tragiska historier från tiden i Betsafe där vissa kunder kunde skicka in hjärtskärande mail om hur spelandet förstört deras liv. Då kunde vi sitta och småskratta åt vederbörande eftersom hans spelmissbruk gynnade oss. Nu kan förvisso en del av dessa historier vara uppdiktade i ett försök att få en ”goodwill-bonus” men vissa var säkerligen sanna.

Kan kynismen du så i bransjen som for eksempel i situasjonen hvor folk satt og mesket seg over andres ulykke vært en utløsende faktor for at du valgte en annen vei?

Nej, det var ingen utlösande faktor utan det var mer något jag reflekterade över i efterhand.

Er livet ditt bedre nå?

Ja, det är det absolut. Nu är inte det kristna livet en dans på rosor på något sätt men mitt liv har fått en mening och jag har fått frid med Gud.
Nettspill gjør mange spillegale. Hva er ditt råd til disse menneskene?

Precis som med drogmissbrukare finns det inget lagom för spelmissbrukaren. Är man i riskzonen bör man avstå helt från spel.

spillegale3

(Spilleproblemer er kraftig økende og kynisk rovdrift fra operatørene skaper spillegale hver eneste dag)

Savner du spillingen iblant?

Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Jag tycker dock att det är kul att gå in och titta på odds på för mig intressanta sporter och ligor, företrädesvis längdskidor och Superettan i fotboll (där Östersund spelar). Det händer ganska ofta att jag är oense med oddssättarna även om jag inte är lika insatt nu som då.

Hva er dine planer nå, Fredrik?

Jag jobber som personlig assistent samtidig som jag studerar till gymnasielärare i religion och historia och det är det som är planen just nu.

fredrik2

(Oddsavisen takker for intervjuet og ønsker Fredrik lykke til videre)

 

 

Comments

comments

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress