Oddsavisen.com
Don't Miss

Låne penger

Det finnes mange ulike grunner til at man trenger å låne penger. Man kan ha behov for å låne et par tusenlapper for å reparere bilen eller erstatte en ødelagt vaskemaskin, eller man kan ha behov for å låne penger til større ting som bil, båt eller bolig. Dersom man har mistet oversikt over økonomien sin og har utallige dyre smålån kan man dessuten låne penger for refinansiere gjelden, det vil si å betale ned de forskjellige lånene og dermed samle all gjelden på ett sted. Det finnes ulike typer lån etter hva man trenger å låne penger til, og renten på de ulike lånetypene varierer i stor grad.

Det er veldig enkelt og raskt å søke om lån. Sterk konkurranse på markedet har ført til at flere og flere lånetilbydere gir lån med betalingsanmerkninger eller uten sikkerhet. Etter hvert som det blir stadig enklere å søke om lån, blir det tilsvarende enkelt å låne mer penger enn det man klarer å betale tilbake. Før man går til det steget å søke om lån bør man derfor nøye vurdere behovet. Det kan være vanskelig eller til og med umulig å kjøpe bil uten å låne penger, men trenger man virkelig å låne penger til en ferietur eller en ny flatskjerm?

Lånekalkulator

Det finnes en lang rekke lånekalkulatorer på nettet som kan benyttes for å finne det beste lånet for behovet man har. De ulike lånekalkulatorene er inndelt etter type lån, det vil si at det finnes egne kalkulatorer for forbrukslån, billån og boliglån. Felles for alle slike kalkulatorer er imidlertid at man angir ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, og blir presentert med en oversikt over de billigste lånene basert på verdiene man har oppgitt.

En slik generell lånekalkulator kan være et flott utgangspunkt for å finne det billigste lånet for de forutsetningene man har. I tillegg kan de gi en fin indikasjon på hvor dyrt et lån kommer til å bli. Ved å benytte en lånekalkulator kan man selv finne ut hvordan ulike lånebeløp påvirker den månedlige kostnaden, og dessuten hvor mye dyrere eller billigere et lån blir dersom man øker eller reduserer nedbetalingstiden. Når man har bestemt seg for hvilken lånetilbyder man ønsker å benytte, kan man benytte lånekalkulatoren man finner på den aktuelle nettsiden for å beregne kostnaden mer nøyaktig og gå videre til lånesøknaden.

Forbrukslån

En av de vanligste typene lån, og det lånet som er lettest å få, er forbrukslån. Dette er lån av forholdsvis små beløp og krever ingen sikkerhet. Lånetilbyderen krever heller ikke å få vite hva lånebeløpet skal benyttes til, så man står fritt til å bruke pengene på akkurat det man vil. Forbrukslån er generelt sett et mye dyrere lån enn for eksempel bolig- og billån, noe som først og fremst skyldes at lånetilbyderen ikke har sikkerhet i verdier. Man kan få forbrukslån med betalingsanmerkninger, men må da regne med at lånerenten blir satt enda høyere enn vanlig.

Mange lånetilbydere gir lån på minuttet, det vil si at man får svar innen ett minutt etter at man har sendt inn søknaden. Dette innebærer i all hovedsak at man får et lån uten kredittsjekk, det vil si at lånetilbyderen innvilger alle lån, uavhengig av hvilken betalingsevne man har eller om man har betalingsanmerkninger fra tidligere. Lån på minuttet gjelder bare for relativt små beløp, med kort nedbetalingstid. På grunn av at det stilles så få krav til søkeren må lånetilbyderne sikre seg mot tap ved å angi høye renter. Termingebyrene på slike lån er dessuten forholdsvis høye, noe som fører til at smålån er et veldig dyrt lånealternativ.

Billån

Dersom man trenger lån til bil, kan man søke om et billån. Dette lånet er billigere enn et forbrukslån, men krever at det tas pant i bilen. Man kan derfor ikke ta opp et nytt billån på en bil man allerede eier, og man kan heller ikke flytte et eksisterende billån til en annen lånetilbyder. Søknadsprosessen for å få billån er mer omfattende enn tilsvarende er for forbrukslån, og det stilles mye strengere krav til søkeren. Man kan for eksempel ikke få billån med betalingsanmerkninger, og det kreves at man har en visst nettoinntekt.

Billån kommer i flere ulike varianter etter hvilken bil man ønsker å kjøpe. De billigste billånene får man i såkalte grønne lån eller miljølån. Disse gis kun til kjøp av miljøvennlige biler, som for eksempel el-biler, og stiller blant annet krav om en øvre grense for CO2-utslipp per kilometer. Det er verdt å merke seg at ikke alle lånetilbydere tilbyr slike miljølån. De dyreste billånene gis til kjøp av gamle bruktbiler med liten verdi, ettersom disse tilbyr lav sikkerhet. Et billån kreves tilbakebetalt i takt med bilens prisfall, og skal normalt tilbakebetales innen 10 år.

Boliglån

Det er praktisk talt umulig å kjøpe bolig uten å låne penger, og ettersom dette er et stort lån kan det være mye å spare på å finne det beste boliglånet. Ved å benytte en huslånskalkulator kan man enkelt finne det billigste boliglånet ved å angi kjøpesum, egenkapital og nedbetalingstid. I en slik kalkulator kan man dessuten justere variablene og se hvor mye man kan spare ved for eksempel å velge et billigere hus eller ved å redusere nedbetalingstiden. For å få boliglån må man stille sikkerhet i boligen og man må dessuten stille med minst 15 % egenkapital. Jo mer egenkapital man har, jo billigere blir boliglånet.

Etter hvert som man har betalt avdrag på boliglånet vil andelen egenkapital øke. Dersom boligen samtidig har økt i verdi har man et godt forhandlingskort ovenfor lånetilbyderen for å skaffe seg bedre lånebetingelser. Dersom lånetilbyderen ikke er villig til å redusere lånerenten kan man selvfølgelig gå til en konkurrerende bank. Man står nemlig fritt til å flytte boliglånet sitt så mange ganger man måtte ønske. En annen grunn til å refinansiere boliglånet kan være at man har behov for å frigjøre penger til større investeringer som bil eller garasje, uten å måtte ta opp andre, dyrere lån.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress