Oddsavisen.com
Don't Miss

Kredittkort

I motsetning til et vanlig bankkort, er et kredittkort ikke knyttet opp mot en konto. I stedet får man innvilget en viss kreditt, eller et maksbeløp, som man kan benytte fritt. Kredittkort er ofte gebyrfrie og kommer gjerne med ulike fordeler som rabatter eller bonuser. Beløpet man benytter er rentefritt i en periode på normalt 45 dager, og i påfølgende måned mottar man en faktura. Dersom man velger å betale kun minstebeløpet, vil renter begynne å løpe på det resterende beløpet. Betaler man i stedet alt man skylder innen den fastsatte fristen er imidlertid det benyttede beløpet rentefritt og kan dermed ses på som et rentefritt lån.

Når man kjøper varer med et vanlig bankkort blir beløpet trukket fra bankkontoen, noe som fører til at kjøpet blir avvist dersom man ikke har dekning på kontoen. Med et kredittkort betaler man imidlertid på etterskudd, og kan ha en langt større kredittgrense enn det man har dekning for på kontoen. Dette innebærer at bruk av kredittkort krever langt mer disiplin i forhold til et vanlig bankkort. Det er lett å bruke mer penger enn man har, og dersom man ikke klarer å betale det man skylder ved forfall blir beløpet gjort om til et lån med forholdsvis høy rente.

Fordeler og ulemper

Kredittkortmarkedet er sterkt konkurransepreget og de ulike tilbyderne gir derfor kundene sine flotte fordeler. Disse fordelene inkluderer reiseforsikring, bonusprogrammer, rabatter og tilbakebetaling av penger. De ulike bonusene er gjerne tilknyttet allerede eksisterende bonusprogrammer, som for eksempel SAS EuroBonus, Trumf eller Coop medlemsbonus. Reiseforsikringen som er tilknyttet kredittkortet gjelder normalt når mer enn halvparten av reisens totalkostnad er betalt med kortet. Vilkårene for forsikringen vil variere noe fra kredittkort til kredittkort, så det er viktig å gjøre seg kjent med betingelsene som gjelder og eventuelt sikre seg ved å tegne en ekstra reiseforsikring.

De aller fleste kredittkortene er gebyrfrie, det vil si at man slipper å betale gebyrer for varekjøp, enten det er i en fysisk butikk eller i en nettbutikk. Det er imidlertid viktig å merke seg at kontantuttak normalt utløser et gebyr og at det påløper et valutapåslag ved bruk i utlandet. Enkelte av de såkalte gebyrfrie kortene utløser dessuten et gebyr dersom kortet er inaktivt i en viss periode, for eksempel 6 måneder. Den rentefrie betalingsutsettelsen er forholdsvis lik hos de ulike kredittkorttilbyderne, og ligger normalt på 45 dager. Dersom man er usikker på hvilket kort man bør velge kan man benytte en kredittkortvelger på nettet. Dette verktøyet finner de mest hensiktsmessige kredittkortene basert på opplysningene man oppgir.

Den største ulempen med kredittkort er at det på sikt kan medføre store økonomiske problemer. Dersom man ikke er disiplinert kan man enkelt bruke mer penger enn det man har dekning for, og dermed har man ikke mulighet til å betale det skyldige beløpet ved forfall. Dette fører til høy rente på det lånte beløpet, gjerne mye høyere rente enn for vanlige forbrukslån. Den høye renten medfører at det allerede uhåndterlige beløpet blir enda vanskeligere å betale ned, og på denne måten vil lånet bare øke enda mer. Ved mislighold av gjelden blir den sendt til inkasso, og man kan havne i et økonomisk uføre det er nærmest umulig å komme seg ut av.

Kredittkorttilbydere

Det finnes utallige kredittkort å velge blant, både generelle kort som ikke gir noen spesielle fordeler eller som gir samme fordel overalt, og kort innen ulike bransjer som gir ulike bransjebonuser. Hvilket kort man bør velge avhenger i stor grad av hva kortet skal benyttes til, og det beste kredittkortet for én person er ikke nødvendigvis det beste for en annen. Dersom man fyller mye drivstoff bør man for eksempel velge et kredittkort som gir bonuser hos de ulike bensinstasjonene, mens man bør benytte et kredittkort som gir bonus på klær og sko dersom det er dette man bruker mest penger på.

De aller fleste kredittkort kommer uten årsgebyr, men det finnes noen unntak. Eksempler på dette er Skandiabanken Visakort og SAS EuroBonus World MasterCard, eller SEB MasterCard. Disse kortene gir imidlertid andre unike fordeler. Skandiabanken kredittkort gir ekstra lang rentefri betalingsutsettelse og penger tilbake ved enkelte utsalgssteder, mens SEB MasterCard gir 10 ekstra Eurobonuspoeng for hver hundrelapp man handler for. Gebyrfri Visa Gold er som navnet tilsier gebyrfritt og kan benyttes til varekjøp og kontantuttak hos mer en 29 millioner steder over hele verden. Remember MasterCard gir hele 52 dagers rentefritt kjøp, og med Remember kredittkort får man gode rabatter hos utvalgte nettbutikker og restauranter som trekkes direkte fra fakturaen.

Med Shell MasterCard fra Ikano Bank får man bonus på drivstoff hos Shell i tillegg til 1 % bonus på alle andre kjøp. Esso MasterCard gir tilsvarende rabatt hos Esso hver gang man fyller drivstoff eller vasker bilen, mens 365 Direkte gir 30 øre rabatt per liter drivstoff man fyller hos Esso-stasjoner. 365 kredittkort gir dessuten hele 3,65 % cashback hos bensinstasjoner samt sko- og klesbutikker. Coop MasterCard er et medlems- og betalingskort som gir ekstra gode fordeler for Coop-medlemmer. Coop kredittkort gir 1 % ekstra medlemsbonus på alt man handler, uansett om det er hos Coop eller i andre ikke-konkurrerende butikker. OBOS MasterCard gir 4 % bonus i butikker innen bolig og interiør.

Kredittkort på dagen

Når man har bestemt seg for hvilket kredittkort som passer best for behovene man har, er neste steg å søke om å få kredittkort hos den aktuelle korttilbyderen. I takt med den teknologiske utviklingen behandles søknader om kredittkort automatisk, noe som vil si at man kan få umiddelbart svar på søknaden sin. Man søker ved å fylle ut et elektronisk søknadsskjema på nettsiden til korttilbyderen man har valgt. Det blir deretter foretatt en automatisk kredittsjekk, og dersom alt er i orden vil man få tilsendt avtalepapirer som kan signeres ved hjelp av Bank-ID.

På tross av at selve søknadsprosessen dermed er veldig rask, kan dessverre ikke tilbudet om kredittkort på dagen tas helt bokstavelig. Kredittkort på dagen betyr nemlig ikke at man har kredittkortet i hånden samme dag, men at man får godkjent søknaden på dagen. Kredittkortselskapene trenger naturlig nok litt tid på å trykke opp kortet og sende det til kunden. Kortet kan imidlertid være på vei allerede samme dag, og med rask postgang tar det få dager før kredittkortet ligger i postkassen.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress