Oddsavisen.com
Don't Miss

Intervju med Per Hildebrand fra Sportmarket.com

hilde

Etter den gode responsen vi fikk på vårt innlegg om bookmakerne i Norden så bestemte vi oss for og intervjue Per Hildebrand fra oddsmegleren Sportmarket.

 

Hei Per, du var tidlig ute lenge før pokerboomen med 24hpoker og det er nå interessant og se at du har valgt en helt annen vei enn andre i bransjen med og sette opp et betting brokerage. Hvordan kom ideen til verden?

 

Innan jag började jobba med 24hPoker runt år 2000 så har jag varit både professionell pokerspelare och odds-spelare. Tillsammans med andra spelkunniga kompisar vann vi stora belopp på langodds-listorna i hela Norden på 90-talet och var avstängda hos de flesta bookmakers. Numera går det inte att vinna på langoddsen på grund av oddsändringar och maxinsatser men det finns en hel del bookmakers som tar större spel utan att limitera kunder och det är jättekul att vara med och erbjuda spelare en möjlighet att kunna vinna större belopp på sportspel.

Sportmarket grundades för drygt 10 år sedan av en svensk pokerspelare, Jan Lundberg, och var under många år ett så kallat ”skin” till SBOBET, som troligen är Asiens största bookmaker.  Sportmarket har under åren haft många av de tyngsta spelarna i Norden som kunder. Jag fick komma in i bolaget för tre år sedan efter att Jan Lundberg gått bort och sen dess har vi utvecklat Bolaget en hel del. Vi har lagt till ytterligare sex bookmakers och lanserat Sportmarket Pro™ och under 2012 flyttade vi verksamheten från Isle of Man till Malta.

 

Utrolig interessant at dere faktisk blir glad om folk vinner penger. Hvor mange kunder har dere fra Norden og hvor stor prosentandel er vinnende?

 

Det finns en del bet-brokers som själva tar en del av spelen från sina kunder men vi jobbar bara på den provision vi får från bookmakers för den omsättning som vi skickar till dem. Därför tjänar vi mer på vinnande spelare eftersom dessa oftast kan omsätta större belopp.

Vår service är i första hand anpassad för spelare som vill spela större belopp och 90% av vår omsättning kommer från Asian Handicap och bara en mindre del från 1×2 där villkoren är sämre för spelarna. Vi erbjuder bara sporter där det går att spela större belopp som fotboll, tennis, basketball och amerikansk fotboll. Du kan inte heller spela multispel hos oss. Detta betyder att vi inte har ett stor antal spelare utan har siktat på de 10% som står för 90% av omsättningen. Vi har några hundra aktiva spelare och förmedlar spel för över 30 miljoner Euro i månaden och ungefär 35% av spelarna som använt Sportmarket Pro senaste året har vunnit.

 

Hva gjør softwaren til Sportmarket unik?

 

Tänk dig en real-time odds comparison med bookmakers som kanske bara tar några få % i matematiskt avdrag och du kan spela på alla dessa samtidigt från ett enda konto, där har du Sportmarket Pro™! Detta är förstås ett fantastiskt verktyg för alla som tar sitt spelande seriöst och vill maximera sin ROI.

Vi kan även erbjuda våra kunder egna konton hos olika bookmakers, i första hand Pinnacle Sports och SBOBET men om du är en större spelare även hos ännu fler bookies. Det kan vara bra att ha om man vill spela på andra sporter och man kan flytta pengar mellan sajterna genom att meddela oss så man behöver inte göra en massa transaktioner mellan bookmakers och sina bankkonton/eWallets för att alltid kunna spela till bästa odds.

 

Så til et spørsmål som er viktig for folk. Hvordan vet man at pengene er trygge? Hva er egentlig forskjellen på og sende pengene til en broker og en bookmaker. Hvor er dere lisensiert og hvilken sikkerhet har man for sine penger?

 

Eftersom vi inte tar någon del av spelen så har vi tillsammans med våra jurister och konsultation med spelmyndigheten på Malta kommit fram till att vi inte behöver någon spellicens. Om man skulle ha en bookmaker licens där så skulle man behöva betala 0,5% på omsättningen i spelskatt vilket är nästan dubbelt så mycket som den provision vi får från bookmakers så det skulle inte fungera för en bet-broker. Vi hade en spellicens under åren på Isle of Man men hade ingen anledning att ha den licensen kvar av kostnadsskäl och dessutom ville vi bedriva verksamheten från ett bolag inom EU.

Bolag drivs med god lönsamhet och årsredovisningar är publika på Malta. Det mesta av verksamheten är automatiserad och alla vinster har de senaste åren lämnats i Bolaget för att bygga upp en ännu större bankroll som underlättar samarbetet med bookmakers.

Även om någon av våra bookmakers inte skulle betala oss så skulle vi betala ut till våra kunder. Anledningen är att vi genom att vinnas på marknaden i många år kunnat få ganska stora krediter med de flesta av våra bookmakers och sedan reglerar på veckobasis. Detta gör att vi sällan har mycket stora belopp innestående hos en enskild bookmaker någon längre tid.

Idag samarbetar vi med SBOBET, Pinnacle, IBC, ISN, Matchbook, SingBet, Samvo, Foobet och vi hoppas att kunna lägga till Betfair ganska snart.
Da vet vi at pengene er trygge. Over til et annet spørsmål om driften til Sportmarket. Har dere god support?
Eftersom vi inte har ett jättestort antal spelare och det mesta vi gör är automatiserat så kan vi ge en snabb support. Faktum är att vi är några som får kopior på alla supportmejl till våra vanliga mejlboxar bara för att ärendena ska kunna besvaras snabbt.

 

Det er full bonuskrig nå og Norske spillere får daglig tilbud om reloadbonuser, freespins og andre teasers for og gjøre innskudd hos bookmakerne. Hvorfor tilbyr ikke dere bonuser hos Sportmarket?

 

Med vår intäktsmodell, där vi som regel får 0,25% av omsättningen i provision, skulle vi aldrig kunna presentera en bonus som såg attraktiv ut. Tänk om någon sätter in NOK 10,000 och lägger ett spel och förlorar, då har vi fått NOK 25 i intäkt och då är det svårt eller snarare omöjligt att ge något i bonus.

Vi vänder oss till de spelare som ser värdet i att alltid spela till marknadens högsta odds och som då kommer att kunna omsätta stora belopp och tjäna mycket över tiden på att spela till bästa odds. För att slippa betala månadsavgift (€25)  för Sportmarket Pro™ så begär vi att spelare ska omsätta minst €10,000 och om man  omsätter under €5,000 ett par månader i rad kan vi vara tvungna att ta bort tjänsten. Anledningen är att alla spelare som kollar odds på en match kommer att uppehålla konton som vi alltid måste ha balans på.

 

I Norge er oddsgevinster skattefrie i motsetning til poker. Dette gjør at mange nordmenn nå ser etter alternativer og flytter sitt spill fra poker til betting. Du er jo som en bestefar og regne i denne bransjen. Har du noen tips til folk som spiller seriøst på odds eller drømmer om og bli en vinner?
Bestefar – haha….

Men för att anknyta till att man blir äldre så tycker nog jag själv och många av mina spelvänner att det var det lättare att vinna på 80- och 90-talet när man gick runt bland betting shops i London och spelade tennismatcher till 1,83-1,83 med 9% i skatt ovanpå det, eller spelade langoddsen med minimum trippel och 20% skatt per match, men på den tiden var inte konkurrensen så stor. Sportsbetting har precis som poker utvecklats och vi ser att de spelare som var vassast för 10 år sedan inte längre är bäst eller kanske ens en vinnande spelare.

Samtidigt ser vi att det finns duktiga spelare som kanske kan hålla flera procent i ROI över tiden med hög omsättning men det kräver en hel del i tid och smartness. Vi har spelare som på tusentals spel har betydligt bättre siffror än så men kan man hålla 102-103% i ROI så är det mycket bra över tid. När någon säger att de vinner 105% eller mer så är jag oftast lite skeptisk. Självklart kan en duktig spelare ha en ännu bättre ROI på mindre små sporter som trav H2H, skidor med mera men att ha en mindre ROI på större sporter är att föredra om man vill ha en chans att leva på sin hobby. Precis som med poker så finns det mycket information att hämta på nätet och det finns många forum med duktiga tipsters man kan följa. Om man inte själv har tid eller kunskap att analysera spelobjekten så kan det räcka långt om man kan sortera fram de tipsters som är värda att följa och kanske även föra egen statistik för att få fram mer underlag för att se vilka ligor/spelformer en tipster är bäst på. På forum finns det många som ger sina tips gratis men det finns även tips att köpa även om man bör vara lite restriktiv med vad man betalar för och man får komma ihåg att statistik ofta kan manipuleras och inte alltid bevisar hur det kommer att gå i framtiden.

Sen har ju spelutbudet ökat enormt och på Asian Handicap så omsätter säkert live betting många gånger mer än pre-game och det ger förstås utrymme för ännu fler strategier.

 

 

Takk for svaret, Per. Ja, det var kanskje litt frekt og kalle deg bestefar,  Ugla som du blir kalt på pokerbordet er vel et bedre kallenavn. Interessant at du nevner livebetting og at man må omsette mye til en lav ROI for og kunne leve av spill. Vi visste ikke at det faktisk var bra med 102/103 pr spill, men det gir mening.

 

 

Exakt, hellre en liten men mer säker ROI från många spel.

 

Finnes det ting folk kan overføre fra sin pokerkarriere og inn i sportsbetting? Er det slik at de som har multitablet sitngo og cashgame på poker faktisk allerede sitter på viktige egenskaper for og kunne vinne på livebetting?

 

Jo det finns en hel del likheter och det finns till exempel en del spelare som kan trada under en livematch och ha positiv ROI fast man till slut spelat båda sidorna och kanske både över och under i samma match. För detta krävs dock mer extrema skills – ungefär som att spela 20 pokerbord samtidigt online  – och inget som rekommenderas för normala spelare, däremot tycker vi bet-brokers att det är ganska trevligt då det blir mycket ”rake” så även där är likheten med poker slående. :)

 

Hvor tror du uviklingen går hos Nordiske bookies. Tror du de vil ta etter Asia og heve sine limits og tilbakebetalingsprosent eller vil de fortsette med sin strategi som er og selge favoritter i kombinasjoner og jage vekk storspillere?

 

Nej, utvecklingen under senare år har gått ännu mer åt casino/turspels hållet. Att många fortfarande spelar på Svenska Spel och Norsk Tipping betyder ju bara att det finns tillräckligt många  outbildade spelare för att kunna fortsätta ge dåliga villkor.

Är ju även den inriktningen man ser även på pokersajterna som till exempel Unibets nya poker där man försöker gynna fisken i alla lägen (jag säger förstås inte att det är fel ur ett bolagsperspektiv men samtidigt synd när drömmen om att leva på spel stannar vid att få högsta vinsten på Lotto). Jag ser inte att ”vanliga” bookmakers kommer att höja återbetalningsprocenten utan man vill ha goda marginaler och ”torskspelare”. T ex Bet365 har förstås gått lite mer åt hållet med små marginaler på större ligor för 1×2 men man vill ändå helst att spelarna hugger på några av sina andra 130 (typ) marknader. Om man sen vinner lite och förefaller spela för proffsigt så är det ju kraftig sänkning av maxinsatser som gäller.

Nej, vill man ha en fair chans att bli en vinnare så ska man börja spela Asian Handicap. Även om jag inte kan svara på vem som gav världens mest spelgalna människor (asiaterna) världens högsta odds så gör det att omsättningen är gigantisk globalt vilket även gör att dessa bookmakers låter dig vinna om du är bra nog.

 

Det var ikke akkurat en positiv analyse om hva som vil skje inn i fremtiden sett fra et forbruker ståsted hos de Nordiske bookmakerne. Da er det iallefall bra vi har et godt alternativ hos Sportmarket for spillere fra Norden som vil spille hos de verdens beste bookmakere. Vi takker Per Hildebrand for at han tok seg tid til dette intervjuet.

Hvis du vil støtte arbeidet til Oddsavisen kan du opprette kontoen på denne linken: https://www.sportmarket.com/?affiliateid=18

Comments

comments

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress