Oddsavisen.com
Don't Miss

Forente Nasjoner (FN) iverksetter tiltak mot kampfiksing

united-nations-day-2012_241012

FN mener kampfiksing har blitt et globalt problem

Kampfiksingskandalene har økt i omfang de siste årene og organiserte kriminelle har funnet et smutthull som de profittmaksimerer om dagen. Flere syndikater driver også egne bookie-operasjoner og det er i Asia det omsettes mest. Der er limitene høye fordi fiskene i asia liker å spille høyt på singler, i motsetning til i Norge, hvor vi har en kultur for kombispill. Det faktumet gjør det også enklere for nordiske bookmakere og drive riskmanagment, fordi tunge singelspill på enkeltkamper lett vil bli fanget opp i systemet, da det er “mot normalt”.

juster_leif_04

(Nordiske bookmakere er ikke like utsatt som asiatiske bookmakere når det gjelder kampfiksing. Det er forholdsvis lave limits og gode interne systemer hos nettbookmakerne som er mest kjent i vårt marked. Norsk Tipping hadde tidligere no-limit på lave divisjoner, noe som fungerte som et fluepapir på matchfikserne, og i dag er det store problemer at de har null kontroll over sin kundebase. En rekke storspillere har både grasrotandel og kommisjonærprosent på sine spill og er istand til å få gjennom store penger på inside informasjon. Vi oppfordrer alle som vet noe om kampfiksing til å ta kontakt med politi og aviser, for dette er kriminalitet som er ekstremt skadelig for idretten. Å kontakte Lottertilsynet eller Norsk Tipping er ikke verdt bryderiet)

Syndikatene bruker kyniske metoder og truer spillere og dommere. Mørketallene er enorme. Oddsavisen har fått flere tips om kampfiksing, men vi har ikke kjørt noen store saker på dette enda. Under VM i Brasil var det en rekke shakedowns mot svartbookies over hele Asia. UNODC mener utviklingen er dramatisk og at kampfisking er i ferd med å bli et enormt problem for idretten. UNODC estimerer at markedet for kampfiksing og god gammeldags “svart-betting”, er på flere milliarder dollar på verdensbasis. De vil også forsøke å hindre at organiserte kriminelle får innpass i idretten, da dette kan få fatale konsekvenser.

I gaar kom det en kunngjøring fra The United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)om at de har inngått et samarbeid med International Centre for Sport Security (ICSS). Samarbeidet vil gi større fleksibilitet over landegrensene. Dette gjør at de nå kan angripe mafiasyndikatene med større tyngde.

sport

(Mohammed Hanzab, president ICSS, en not-for-profit organisasjon som har som mål å bekjempe kampfiksing)

Presidentene Mohammed Hanzab fra ICSS og Yury Fedotov fra UNODC, la i går ut en studie som er meget interessant lesestoff for bransjefolk, og også for de som liker å spille på odds. Det er nok flere kamper som er fikset enn det vi er klar over, er Oddsavisens umiddelbare reaksjon. Vi avslørte forøvrig en kampfiksingskandale i høst etter tips fra publikum. Les om dette her: Anders Berntsen stoppet kampfiksere

http://www.unodc.org/documents/corruption/Publications/2013/Criminalization_approaches_to_combat_match-fixing.pdf

“As a result, match-fixing is an issue that governments, as well as sport, cannot ignore any longer and simply must address” var kommentaren til Mohammed Hanzab, under kunngjøringen i går.

Norske bransjefolk reagerer positivt

Gudfaren i norsk gambling, Jan Svendsen, ble intervjuet av Oddsavisen i høst. Mr Svendsen fremstår som sannspådd etter at denne infoen nå har kommet frem. Han han hele tiden vært mannen som har gått til angrep på den håpløse politikken til Norsk Tipping, som er selskapet som har skapt flest kampfiksingskandaler i Norge. Nettbransjen, som blir sett på som useriøs, har prøvd å strekke ut hånda til monopolet i årevis, men har møtt en kald skulder. Dette er et stort paradoks, da det er idrettens utøvere som til slutt vil sitte igjen med regninga, for den hensiktsløse politikken fra maktarrogante politikere og ansatte i lottertilsynet. I mange år har disse behandlet ressurspersoner fra nettspillbransjen som spedalske og her er resultatet. Albansk mafia har fått fritt leide til å drive kampfiksing i Norge. Takk skal dere ha, idioter!

janhest

Når det gjelder kampfiksingssaken så mener jeg at Norsk tipping hadde hovedskyld i at dette kunne skje ved å tillate alt for høye spill på små ligaer. Helt latterlig mangel på risk-management egentlig. Jeg hadde møte med Siem og noen andre i fotballforbundet som ville ha en profesjonell vurdering av dette, og jeg fortalte de akkurat det samme. Fotballforbundet følte seg vel også litt hersa med av Norsk Tipping som kalte dette idrettens problem. Til alt overmål er den som var siktet som kommisjonær for å ha tatt i mot endel av spillene en venn av meg. Kjell Sandberg ble behandlet som en skabbete hund og selvfølgelig ble han frikjent da han jo ikke hadde gjort noe galt.
Les hele intervjuet vi lagde med Jan Svendsen i høst. Om noen fra lottertilsynet eller Norsk Tipping skulle lese denne artikkelen foreslår vi at dere nå setter på dere lesebrillene og leser dette INTERVJUET MED JAN SVENDSEN

Oddsavisen har hentet inn noen kommentarer fra nettbookmakerne, og signalene vi har fått er at dette blir applaudert av nordiske nettspillsaktører. Det skal nå bli interessant å se om Norsk Tipping vil reagere og faktisk se over sine interne kontrollsystemer. Hvis de trenger hjelp kan de ringe til Malta. Der sitter det folk med enorm kompetanse, i motsetning til på Hamar.

hans2

(Hans Martin Nakkim, CEO ComeOn)

 

“Alle former for organisering og informasjonsutbytte som vil kampfiksing til livs, ønskes velkomne de seriøse i  bransjen” var kommentaren til Hans Martin Nakkim, CEO i ComeOn.

holm

(Christofer Holmgren, Manager Bethard & Norgevegas)

Christofer Holmgren fra Bethard og Norgevegas, hadde følgende kommentar:

“Vi är mycket glada över att FN nu tar matchfixing problemet till nästa nivå. Det är bra för de seriösa aktörerna i branschen och är bra för sport i allmänhet”

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress