Oddsavisen.com
Don't Miss

Forbrukslån

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det vil si at banken ikke stiller krav til sikkerhet eller pant og at man kan bruke pengene på akkurat det man vil. Fordelene med et forbrukslån uten sikkerhet er at banken ikke krever opplysninger om hva pengene skal brukes til og at søknadsprosessen er veldig enkel. Ulempene er at lånet normalt kommer med forholdsvis høy rente og at det gjerne stilles strenge krav til betalingsevne.

De fleste vil en eller annen gang i livet oppleve et behov for litt ekstra kapital. Dette kan være i forbindelse med at man trenger penger til reparasjon av bil, nødvendig oppussing eller til å betale andre uforutsette regninger. I slike tilfeller kan det ofte være greit å ha muligheten til å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet. Ved hjelp av et slikt lån får man raskt penger på konto og kommer seg ut av det som så ut til å være en uhåndterlig krise. Det man må være oppmerksom på er imidlertid at forbrukslån langt fra er gratis. Lånet skal betales ned igjen, med gebyrer og normalt høye renter. Derfor er det viktig at man er ansvarlig når man tar opp forbrukslån og ikke bruker penger over evne – de skal tross alt betales tilbake.

Krav til søkeren

De ulike lånetilbyderne stiller forskjellige krav til søkeren. Det er imidlertid vanlig at man må være over en viss alder, for eksempel 25 år, og ha en bruttoinntekt som overstiger et bestemt beløp, som for eksempel 200 000 kr, for å få innvilget et slikt lån. Enkelte tilbydere krever dessuten at man har vært folkeregistrert i Norge i minst 3-5 år før man kan få forbrukslån. Mange tilbydere krever dessuten at man ikke har noen pågående inkassosaker eller har hatt noen betalingsanmerkninger de siste fem årene. Når man sender inn søknadsskjemaet vil lånetilbyderen foreta en kredittsjekk for å kunne avgjøre om søkeren skal få tilbud om lån. Det blir da innhentet opplysninger om inntekt og eventuelle tidligere mislighold av lån.

Dersom man har pådratt seg en eller flere betalingsanmerkninger er det normalt vanskeligere å få innvilget en lånesøknad. Før var de fleste lånetilbydere veldig tilbakeholdne med å gi nye lån til slike søkere, men nå er det mulig å få forbrukslån med betalingsanmerkninger. Det er ikke alle lånetilbydere som godtar slike søkere, men i et konkurransepreget marked ser de seg gjerne nødt til å strekke seg ekstra langt for å få flere kunder. Låntakeren anses imidlertid i et slikt tilfelle å være en større risiko, noe som normalt fører til at renten på lånet blir høyere enn normalt. Ved å stille sikkerhet for lånet kan man likevel sikre seg bedre rentebetingelser, selv om man har betalingsanmerkninger.

Rente

Det finnes mange ulike lånealternativer der ute og det kan være lurt å bruke litt ekstra tid på å finne et billig forbrukslån. Her er det viktig å være oppmerksom på at et forbrukslån med lav rente ikke nødvendigvis er det billigste alternativet. Det er nemlig ikke renten som de ulike tilbyderne frister med som angir hvor billig et lån er. For å finne det beste forbrukslånet må man i stedet se på den effektive renten, da det er denne som reflekterer lånets faktiske kostnader. Den effektive renten tar nemlig hensyn til oppstartsgebyr og alle løpende gebyrer, og gir på denne måten et mer riktig bilde av de totale kostnadene.

Selv om man klarer å finne det billigste forbrukslånet er det verdt å merke seg at renten på et slikt lån er atskillig høyere enn for andre lån. Ettersom man ikke stiller noen sikkerhet i for eksempel bolig, må lånetilbyderen på andre måter sikre seg mot å ikke tape penger dersom lånet blir misligholdt. Dermed må nødvendigvis rentene være høyere på et slikt lån. Lånetilbyderene vurderer dessuten betalingsevne og tar tidligere betalingsanmerkninger med i betraktningen når renten skal settes. Den økonomiske situasjonen til hver enkelt er dermed i stor grad med på å bestemme hvilken rente man får, og generelt sett vil man få en bedre rente jo høyere inntekt man har.

Lånekalkulator

Det kan være vanskelig å orientere seg i det store utvalget av lånetilbydere, og det kan derfor være smart å benytte en lånekalkulator for forbrukslån. I en slik forbrukslånskalkulator kan man legge inn ønsket lånebeløp og nedbetalingstid og få en oversikt over de ulike tilbyderne. Oversikten gir normalt opplysninger om nominell og effektiv rente samt de ulike gebyrene. På denne måten er det enkelt å finne det billigste forbrukslånet til de behovene man har.

En lånekalkulator kan dessuten være nyttig for å kunne regne ut mer eller mindre nøyaktig hva lånet kommer til å koste i måneden. Man kan da legge inn lånesum, løpetid og effektiv rente og få en oversikt over terminbeløpene man må ut med. En annen type lånekalkulator kan dessuten hjelpe med å finne ut hvor mye man tåler å låne. Lånetilbyderne er gjerne ganske liberale når det gjelder lånebeløpet, og da er det greit å kjenne sin egen grense.

Forbrukslån på dagen

Hos mange tilbydere av forbrukslån kan man få lån på dagen. Dette vil si at man får svar på søknaden sin samme dag som man sender den inn. På grunn av at det tar litt tid å få behandlet pengeoverføringer fra en konto til en annen, er imidlertid normalt ikke pengene tilgjengelig samme dag. Forbrukslån på dagen er likevel en meget praktisk og rask prosess.

Så snart lånesøknaden er godkjent får man tilsendt en låneavtale som må signeres og returneres. Lånetilbyderne har gjerne en svargaranti på 24 timer, men prosessen fullføres normalt mye raskere enn dette. De fleste tilbyr dessuten signering via bankID, noe som gjør at hele prosessen gjerne er fullført vel innenfor en time. Etter signering blir pengene umiddelbart utbetalt til det angitte kontonummeret og er tilgjengelig så snart banken har behandlet overføringen, det vil si innen få dager.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress