Oddsavisen.com
Don't Miss

Billån

Billån gis ved kjøp av både ny og brukt bil. Lånetilbyderen krever salgspant i bilen, og billånet skal som hovedregel nedbetales like mye som bilen faller i verdi per år. Hvor mye man kan få i billån varierer med den personlige økonomien og hvilken type bil man ønsker å kjøpe, men generelt sett kan man låne opptil 100 % av kjøpesummen. Det er store variasjoner når det kommer til effektiv rente på billånene hos de ulike tilbyderne, og det er derfor lurt å bruke god tid på å orientere seg for å finne det beste billånet.

Renten på et billån avhenger av hvor stor egenkapital man har ved kjøpstidspunktet. Man kan få billån uten egenkapital, men et slikt lån vil naturlig nok bli dyrere enn om man har en høyere egenkapitalandel. De ulike lånetilbyderne benytter gjerne egenkapitalgrenser på 0 %, 20 % og 35 %. Det kan skille så mye som ett til to prosentpoeng på lånerenten mellom en egenkapitalandel på null prosent i forhold til 35 prosent. Hvilken lånetilbyder som har det billigste billånet varierer dermed i stor grad ut fra forutsetningene. Det er dessuten ofte stor forskjell mellom nominell og effektiv rente på grunn av at billån normalt har høye gebyrer. Mange lånetilbydere har dessuten såkalte grønne billån eller klimalån. Slike lån gis kun til miljøvennlige biler, men gir generelt sett lavere rente.

Lånebetingelser

Man kan normalt låne inntil 100 % av bilens kjøpesum og ha en nedbetalingstid på 10 år. I tillegg kan det stilles krav til at summen av nedbetalingstiden og bilens alder ikke kan overstige et visst antall år, for eksempel 15. Når man tar opp et billån vil det bli tatt pant i bilen, og lånet betales ned i takt med bilens verdifall. Det er greit å være oppmerksom på at man ikke kan flytte et billån. Det vil si at når man først etablerer salgspant i en bil kan man ikke flytte lånet til en annen lånetilbyder i etterkant. Dermed er det ekstra viktig å sørge for at man i utgangspunktet velger det beste og billigste billånet.

Det finnes generelt sett tre ulike typer billån; billån med kasko, billån uten kasko og grønt billån. For lån til nye, dyre biler kreves det at man tegner kaskoforsikring. Denne forsikringen dekker skader på bilen ved en eventuell kollisjon, utforkjøring eller velt. For billigere bruktbiler kan man imidlertid få et kaskofritt billån med kortere nedbetalingstid og begrenset lånebeløp. Noen lånetilbydere gir dessuten grønne billån, som er billigere lån til miljøvennlige biler. For å få et slikt lån må bilen tilfredsstille visse krav, som for eksempel at det er en el-bil, at den kjører på naturgass eller at den slipper ut mindre enn 120 gram CO2 per km.

 

Lånekalkulator bil

Når man ønsker å finne billigste billån kan det være nyttig å bruke en av billånskalkulatorene som finnes på nettet. I en slik lånekalkulator for billån kan man angi ulike lånestørrelser og egenkapital og se hvilken lånetilbyder som er billigst. Kalkulatoren finner de beste lånetilbyderne basert på opplysningene man har angitt, og man får dessuten en oversikt over hvor stort terminbeløpet blir hos de ulike tilbyderne. De ulike lånetilbyderne har dessuten normalt en lignende lånekalkulator der man legger inn kjøpesum og egenkapital. Ved å justere nedbetalingstiden får man vite hva man må betale per måned med den aktuelle renten dersom man øker eller reduserer løpetiden.

Dersom man er usikker på hva slags bil man skal kjøpe men ønsker å vite om man kan få lån, kan man søke om et finansieringsbevis. Dette er en bekreftelse fra lånetilbyderen på et visst lånebeløp, og har normalt en gyldighet på 3 måneder. Med et finansieringsbevis kan man slå til umiddelbart når man finner en bil man ønsker å kjøpe. Ved kjøp blir deretter finansbeviset gjort om til et billån.

Tilbydere av billån

De aller fleste lånetilbyderne tilbyr inntil 100 % finansiering og 10 års nedbetalingstid. Enkelte lån er åpne for alle, mens andre krever at man er totalkunde i banken eller medlem av en organisasjon. Skandiabanken billån har generelt sett høyere nominell rente enn mange av konkurrentene, men på grunn av at lånet er gebyrfritt, vil den effektive renten likevel være lavere enn normalen. Ettersom billån i Skandiabanken hverken har etableringsgebyr eller termingebyr, vil et lån her være mer fordelaktig jo mindre lånet er.

NAF billån tilbyr generelt sett lave renter i forhold til konkurrentene, og har ingen etablerings- eller termingebyrer. For å få et NAF billån må man imidlertid være medlem i NAF. Det tilbys dessuten NAF Miljøbillån med lavere rente for el-, hybrid- eller hydrogenbiler. Gjensidige billån tilbys alle, men gir ekstra god pris dersom man er medlem i yrkesorganisasjonene YS, NITO eller Tekna. Billån hos Gjensidige har en lavere nominell rente, men her må man ta oppstartsgebyret og de månedlige gebyrene med i beregningen.

Billån på dagen

Flere lånetilbydere tilbyr billån på dagen. Det vil si at man får svar på om man får innvilget lån til bil eller ikke allerede samme dag. Dette kan være spesielt nyttig dersom det dukker opp en bruktbil man ønsker å kjøpe og har begrenset tid til å skaffe kjøpesummen. For å få billån på dagen fyller man ut et søknadsskjema på nettet hos den lånetilbyderen man har valgt. Man får raskt svar, og signerer lånedokumentene med BankID.

Dersom man ikke får billån på dagen på grunn av at man har betalingsanmerkninger eller for dårlig personlig økonomi, må man vurdere andre lånetyper. Man kan for eksempel finne et billig forbrukslån og benytte dette til bilfinansiering. Selv om man klarer å finne det billigste forbrukslånet, er imidlertid dette et mye dyrere lån enn billån og må derfor brukes kun dersom det er strengt nødvendig. Man må dessuten huske at det ikke er mulig å gjøre om forbrukslånet til et billån senere.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress